November…. en tøff måned for mange. Mangel på lys og åpen himmel begynner å merkes. Denne måneden har vi også ofte mye jobb og ingen ekstra ledige dager i kalenderen. Dette gir lite tid til restitusjon og hvile, eller til påfyll for våre relasjoner. Overskuddsbanken begynner å gå tom. 

Hvis du hadde en velfylt konto i overskuddsbanken etter sommeren, eller hvis du har hatt mulighet til å fylle på i løpet av høsten, så klarer du deg sikkert ganske så fint gjennom denne perioden. Men hvis du allerede i september var på “kreditten” så strever du sikkert nå.

Når vi ikke har mere overskudd igjen, så er det vanlig at man 

 • Har nærmere kontakt med følelser som irritasjon, sinne og tristhet.
 • Mister raskere tålmodigheten
 • Opplever fysisk anstrengelse som en plage
 • Er ofte trett
 • Har vanskelig å regulere følelser, man blir “drama queen/king” for bagateller
 • Har vanskelig å ta valg
 • Har konsentrasjonsvansker
 • Mister sexlyst
 • Mister mening
 • m.m.

Noe du kan gjøre som selvhjelp, er å begynne med lysterapi. Skru på alle lamper der du bor/jobber. Se til at det er skikkelig lyst noen timer hver dag, særlig på morgenen. Hvis du vil, kjøp en lysterapilampe. 

En annen ting er å ta tilskudd av vitamin D. Dette er vår vaktmester i kroppen som ser til at alt fungerer som det skal. Vi får det naturlig av solen om sommeren, men mange har av ulike årsaker lave verdier i høstmørkret. Du kan også sjekke dine vitamin-nivåer hos legen med en blodprøve. B-vitamin og jern er to andre som er skikkelig viktige for oss.

Er det mulig for deg å være ute på dagtid, selv om skyene er lave og det pøser ned med regn. GÅ UT! gjerne i skogen, det gir helbredende energier og på tur bruker du også opp noe av eventuelle stresshormoner. Det finnes også forskning som sier at en tur i ulendt terreng gir effekter, ikke bare på psykisk og fysisk velbefinnende, men også på økt kreativitet.

“Det er bedre å tenne et lys, enn å forbanne mørket.” – Konfucius

En viktig del for mange er også å faktisk akseptere det mørke. Vi legger så mye tid og energi på å motsette oss våre mørke sider og tungsinn, som jo er en del av livet. Det vi motarbeider har en tendens å komme etter oss… Men uten mørke, intet lys. Det å akseptere betyr ikke å like, det betyr å tillate:

 • Tillat deg å være trett, og legg deg tidligere. 
 • Tillat deg å være sårbar, og se til å få trøst og støtte. 
 • Tillat deg å sette grenser (følelsene sinne og irritasjon), og gjør det med grunn i dine behov. 
 • Og så videre…

Når livet er tøft kan det også være fint å ha noen å snakke med. En god venn, eller en terapeut som kan støtte og hjelpe når tankene og følelsene blir tunge. Å gå i terapi gir deg mulighet til å få støtte i den tunge tiden, og gjennom terapi kan du også finne adgang til dine indre resurser som også gjemmer seg i det underbevisste. 

God fortsatt november!

Monika